2 år på det danske markedet – hvordan har det gått?
Kameo Danmark ble lansert i desember 2018 og publiserte sitt første lån allerede samme måned. Nå, to år etter oppstarten, har vi tatt en prat med Jesper M.Johansen, daglig leder i Danmark, om hvordan han opplever Kameos vekst i Danmark og hva han mener skiller de skandinaviske landene.
Av Kameo I Publisert 17.12.2020
Den skandinaviske plattformen Kameo har rast oppover det siste året, ikke bare i Sverige og Norge, men også i Danmark. Kameos siste tilskudd ble lansert i desember 2018. Det har vært to intense år for den danske virksomheten og allerede det siste året har Kameo begynt å vise seg frem på det danske markedet. Jesper M.Johansen, daglig leder for Kameo Danmark, forteller om hvordan han opplever det siste året og hvilke forventninger han har til 2021.
Jesper M. Johansen, daglig leder Kameo Danmark
Hvordan har Kameos virksomhet i Danmark vært det siste året?
I løpet av året har vi sett en markant utvikling i at flere og flere kjenner til både Kameo og vår visjon om å formidle lån mellom investorer og eiendomsutviklere. Spesielt de siste seks månedene har vi hatt veldig mye å gjøre, og alt tyder på at det kommer til å fortsette inn i 2021.
Bare i 2020 har crowden økt med 100% i Danmark, noe som er en god indikator på at Kameos finansieringsform er ettertraktet i markedet - det er mye igjen å hente og det er vi klare for nå!
Hvordan er markedet for crowdfunding generelt i Danmark?
Danmark har generelt hengt litt etter, spesielt Sverige, når det kommer til crowdfunding innen eiendoms- og byggeprosjekter. I Danmark er det flere plattformer som har utviklet seg innen f.eks. sol- og vind, og mye av fokuset har så langt vært på interesseorganisasjoner. Jeg tror dog at både låntakere og investorer har fått opp øynene for de mulighetene som crowdfunding og crowdlending gir. Markedsvolumet er fremdeles relativt begrenset, men jeg tror vi vil se en markant vekst for crowdfunding de kommende årene.
Hva tror du er grunnen til at crowdfunding er et skritt bak i Danmark?
Det er mange faktorer som spiller inn. Det er alltid en viss barriere for nye investeringer - en høy avkastning og en lav investeringsgrense på kun 500 kr skaper en sunn skepsis blant mange investorer. Mange ønsker også å få kunnskap og forståelse om både oss som bedrift, men også selskapene som låner penger og deres prosjekter først. At både Kameo og crowdfunding vokser innebærer samtidig at låntakere ikke vil være like avhengige av det tradisjonelle for å få tilgang til finansiering. Det tar bare litt tid.
Hva er neste steg for Kameo, og hvordan tror du 2021 vil bli?
I Kameo skal vi fortsette med det momentumet vi har for øyeblikket. Vi har skapt et veldig sterkt fundament for 2021 og vi opplever at både investorer og selskaper som møtes på vår plattform er veldig fornøyde med kvaliteten og servicen vi tilbyr. Vi tror sterkt på at 2021 kommer til å bli et bra år.
Hva vil du si er den største forskjellen mellom landene i Skandinavia når det gjelder crowdfunding?
Jeg tror at vi dansker er mer skeptiske til investeringer, i hvert fall når det gjelder alternative eller nye typer, enn hva man kanskje er i Sverige. Men vi opplever at det skjer mye i disse tider, og vi merker at stadig flere dansker åpner øyenene for investeringer generelt.