Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Onsdag 11. september kl. 07.45-10, er plattformen utilgjengelig på grunn av teknisk vedlikehold. Vi beklager for ulempene dette medfører!

Covid-19 og Kameo: Siste nytt fra vår CEO

Kameo coronavirus

Til tross for usikkerhet i markedet, er det lyspunkter å spore om man spør Sebastian M.Harung. Kameos CEO ser på den aktuelle situasjonen og hvordan den påvirker Kameo og våre låntakere.

  • Del:

Intervju med Sebastian M. Harung, CEO og co-founder av Kameo | Publisert 23. april 2020 


Hvordan har den aktuelle situsjonen påvirket Kameos låntakere og portefølje?

– Vi følger normalt alle våre låntakere opp hver måned, men etter covid-19 har vi gjort en full og ekstra nøye gjennomgang av alle låntakere. Inntil videre ser det ut til at de aller, aller fleste av våre låntakere på tvers av Skandinavia klarer seg relativt godt gjennom krisen.

– Det er en liten håndfull, kanskje 3 – 4 låntakere, som har det vanskeligere for øyeblikket. Det er primært selskaper utenfor eiendomsbransjen, som f.eks. butikker som rammes hardt. Eiendomsbransjen er akkurat nå mindre rammet, folk har fortsatt behov for et sted å bo, og den svenske boligmangelen minskes ikke av viruspandemien.

– Basert på våre foreløpige analyser kan eiendomsutviklere fortsette med sine prosjekter, med enkelte tiltak for å hindre smitte på byggeplassen. Vi sikter mot å ikke belåne eiendomsprosjekter for høyt, så hvis prisene faller, har utviklerne mulighet for å selge til rabatterte priser og fortsatt betale tilbake til investorene. Som det ser ut nå har vi ingen grunn til å tro at vi får flere tap i vår portefølje grunnet Covid-19, men vi holder naturligvis investorene løpende informert dersom det endrer seg.   


Har du opplevd økt etterspørsel etter finansiering?

– Vi har fått flere henvendelser om bedriftslån som ikke er eiendomsrelaterte. Samtidig ser vi at bankene trekker seg enda lengre fra eiendomsmarkedet, så her åpner det seg opp et enda større potensiale for Kameo og andre aktører som oss.


Hvordan ser interessen fra investorene ut når børsene svinger kraftig?

– «Lock-down» av særlig Danmark og Norge ser ut til å smitte av på investorene. Mange er litt forsiktige, kanskje fordi de (forståelig nok) synes det hele er litt usikkert akkurat nå. Folk er nok noe forsiktige i Sverige også, men vi registrerte rekordmange investorer i et lån nylig, med over 1000 unike investorer. Så interessen er fremdeles der.  

– Som Warren Buffet sier, alle tider er alltid usikre. Man vet det bare ikke før etterpå. Det er sannsynligvis noen av våre investorer som har tapt penger på børsen, og kanskje er tiden inne for å investere i stabile prosjekter, med pant i eiendom knyttet til realøkonomien, fremfor mer spekulative aksjer på børsen?


Har du noen gode råd til andre gründere og bedrifter i denne krisen?

– Det er en vanskelig situasjon dersom man er avhengig av likviditet som plutselig ikke lenger er tilgjengelig. Risikokapitalen forsvinner først. Samtidig, om man overlever denne krisen, overlever man alt. Det er den største testen mange entreprenører kommer til å erfare.

– I Kameo forsøker vi å stå sterkt sammen, godt støttet av sterke og langsiktige eiere, så vi er klare til å kjøre på og øke tempoet igjen når markedet normaliseres. 


Hva kan vi lære av kriser som denne?

– Denne krisen er det du kaller en black swan, noe som er nesten umulig å forberede seg på. På mange måter føles det som vår tids «verdenskrig», men på den andre siden føles det som om det bare er en influensa som media og politikerne har skapt en storm ut av.

– En ting som er sikkert, er at vekstbedrifter som Kameo får det vanskelig uten sterke eiere og et sterkt team. Som selskap prøver vi for tiden å redusere aktivitetsnivået og fokusere på det som er viktigst: At våre kunder og ansatte har det bra. At ingen i teamet er utsatt for unødvendig smittefare. Å støtte våre låntakere i å fullføre prosjektene sine. Å redusere investorenes risiko. Og så er jeg sikker på at vi sakte men sikkert vil øke aktivitetsnivået når situasjonen normaliseres.

– Personlig prøver jeg å lære å sette pris på flere ting som jeg ellers har tatt for gitt. Å kunne reise fritt i Norden, møte mine kolleger og våre kunder uten problemer. Og en liten silver lining er at jeg får bruke mye mer tid sammen mine to små barn – som til tider også er veldig hardt arbeid!


Kan du fremheve noe positivt ved situasjonen?

– At man setter mer pris på at man har et sterkt team rundt seg og at det fremdeles finnes interesse for våre produkter i disse krisetider. Og ikke minst mer tid med barna!